Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΔΙΩΓΜΟΙ ΕΒΡΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μαρτυρίες επιζησάντων από τα στρατόπεδα της ναζιστικής θηριωδίας. Ένα βίντεο-ντοκουμέντο της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης, στο οποίο οι επιζήσαντες Εβραίοι Χαινς Κούνιο, Βενιαμίν Καπόν, Ζαννα Σαατζόγλου και Νίνα Μπενρουμπή, αλλά και η Χριστιανή επιζήσασα Βάσω Σταματίου, περιγράφουν τη φρίκη που έζησαν στη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους.
Σκηνοθετική επιμέλεια-μοντάζ: Ζάχος Σαμολαδάς.
Έρευνα-Δημοσιογραφική επιμέλεια: Πόπη Αστεριάδου

Ο Πρωθυπουργός στη Συναγωγή Θεσσαλονίκης

Παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη μνημόσυνο για τους 50.000 Έλληνες Εβραίους της πόλης, που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την αναχώρηση του πρώτου τρένου για το κολαστήριο του Άουσβιτς.

«ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ» ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

Ήταν 15 Μαρτίου 1943, όταν αναχωρούσε από τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης το πρώτο τρένο του θανάτου για το στρατόπεδο-κολαστήριο του Άουσβιτς, που μετέφερε τους Εβραίους της πόλης, σ' ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή για τους περισσότερους. Σήμερα, Σάββατο, εβδομήντα χρόνια μετά, η Θεσσαλονίκη απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, με μία πορεία μνήμης, που ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας, στην οποία άρχισαν τα ανθεβραϊκά μέτρα τον Ιούλιο του 1942, και κατέληξε στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό-αφετηρία των θανάσιμων εκτοπίσεων.

μαρτυρία Μοζέ Αελιών

15 Μαρτίου 1943. Το πρώτο τρένο θανάτου ξεκινά από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης. Οι πρώτοι 2.800 εβραίοι Θεσσαλονικείς αναχωρούν για την Πολωνία, όπου πίστευαν ότι θα αρχίσουν μια νέα ζωή.
Είναι η στιγμή που ξεκινά το ξεκλήρισμα της Εβραϊκης Κοινότητας της Θεσσαλονίκης.
15 Μαρτίου 2013. Εβδομήντα χρόνια μετά, ο Μοζέ Αελιών, πρόεδρος σήμερα του
Σωματείου Επιζώντων από τα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης ελληνικής καταγωγής που ζουν στο Ισραήλ, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και θυμάται...

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

από τη μουσική συναυλία

το πρόγραμμα της συναυλίας εδώ 



φωτογραφίες εδώ και εδώ video και φωτογραφίες φωτορεπόρτερ εδώ

Χαιρετισμός Αντιπρύτανη Ιωάννη Δ. Παντή



Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οι πρυτανικές αρχές, το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό του, οι φοιτητές και οι φοιτήτριές του, τιμούν σήμερα τη μνήμη των 50.000 Εβραίων συμπολιτών μας, όλων εκείνων που πριν από εβδομήντα χρόνια εκτοπίστηκαν από τη αγαπημένη «Σαλονίκη» τους για να δολοφονηθούν λίγο αργότερα στα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης. Μαζί τιμούμε και θυμόμαστε σήμερα και όλους τους Εβραίους φοιτητές μας που χάθηκαν για πάντα.
Είναι πολλά αυτά που μας συνδέουν ως πανεπιστημιακή κοινότητα με την ιστορία των Εβραίων της πόλης μας. Πάνω από όλα ο κοινός τόπος αφού  η Πανεπιστημιούπολη ως τόπος γνώσης   βρίσκεται  πάνω σε ένα τόπο μνήμης της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.
Γνωρίζουμε, επίσης ότι πριν από εβδομήντα χρόνια, την ώρα της εκτόπισης, το Πανεπιστήμιό μας ήταν ταυτόχρονα και παρόν και απόν και κοντά και μακριά από τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης. Μας το υπενθυμίζει με τη μαρτυρία της η επιζήσασα Ζουλί Σαλτιέλ: «Κατά τη διάρκεια των ναζιστικών μέτρων κατά των Εβραίων», αφηγείται, «δεν υπήρξε καμιά επίσημη διαμαρτυρία ούτε από τη μεριά του Πανεπιστημίου, ούτε από τη μεριά των φοιτητών». Για να προσθέσει λίγο παρακάτω: «[Όμως] ένας χριστιανός φοιτητής βοήθησε το γιο μου να διαφύγει στην ιταλική ζώνη κατοχής».
Για πολλές δεκαετίες το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο  δίσταζε να σταθμίσει την ευθύνη του αλλά και να τιμήσει όσα μέλη της κοινότητάς του τόλμησαν και βοήθησαν. Για πολλά χρόνια μπορούσε κανείς να διακρίνει στους υπαίθριους χώρους του σπαράγματα από ταφόπλακες, χωρίς να υπάρχει μία αναφορά που  να  εξηγεί γιατί αυτές βρίσκονταν εκεί παρατημένες.
Σήμερα όμως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο απαλλαγμένο από ενοχικά συνδρομα αντικρίζει πια αυτό το παρελθόν, την ιστορία και τον χαμό των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, ως κομμάτι και της δικής του ιστορίας. Εβδομήντα χρόνια μετά στέκεται απέναντι σε όλους όσοι  αρνούνται το Ολοκαύτωμα και κηρύσσουν πιο ανοιχτά από ποτέ άλλοτε τον λόγο της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού. Και έρχεται να υποστηρίξει θεσμικά την πρωτοπόρα έρευνα διδασκόντων τού για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της Ισραηλίτικης κοινότητας της Θεσσαλονίκης ήδη από τη δεκαετία του 1990. Ενδεικτικά αναφέρω τη δουλειά του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας  που μετέφρασε από τα γαλλικά το μνημειώδες έργο του Ιωσήφ Νεχαμά «Ιστορία των Ισραηλιτών της Θεσσαλονίκης». 
Από το 2011 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ελάχιστα ιδρύματα στην Ευρώπη που προσφέρει πρόσβαση στη μεγαλύτερη συλλογή οπτικοακουστικών μαρτυριών επιζώντων του Ολοκαυτώματος που ξεκίνησε ο Spilberg. 56.000 συνεντεύξεις, μεταξύ των οποίων πάνω από 600 ελλήνων Εβραίων, βρίσκονται σήμερα στη διάθεση των ελλήνων και ξένων ερευνητών, της Εβραϊκής κοινότητας της πόλης μας, φοιτητών και μαθητών, αλλά και κάθε ευαισθητοποιημένου πολίτη. Μια επιστημονική επιτροπή έχει ήδη συγκροτηθεί στο ΑΠΘ με σκοπό τη μέγιστη αξιοποίηση αυτού του πολύτιμου αρχείου στην έρευνα και στη διδασκαλία, στην παραγωγή πρωτότυπης γνώσης και στη διάχυσή της στο ευρύ κοινό. Από φέτος, τμήμα του Πανεπιστημίου μας προσφέρει μάθημα ιστορίας του ελληνικού εβραϊσμού. Η παρούσα πρυτανική αρχή έχει ήδη προβεί στις πρώτες ενέργειες προς το Υπουργείο Παιδείας για την επανασύσταση της έδρας Εβραϊκών Σπουδών, που προβλεπόταν από την πράξη ίδρυσης του Πανεπιστημίου μας το 1925 και η οποία καταργήθηκε αναίτια από την δικτατορία του Μεταξά το 1939.Ελπίζουμε ότι με την πρωτοβουλία μας αυτή η Θεσσαλονίκη θα καταστεί και πάλι κάποια στιγμή στο μέλλον κέντρο γνώσης για την ιστορία και τον πολιτισμό των Εβραίων. Παράλληλα σε συνεργασία με την Ισραηλίτικη κοινότητα της Θεσσαλονίκης σύντομα θα τοποθετηθεί και μνημείο μνήμης σε χώρο που παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτό εντός του ΑΠΘ. Ενώ τέλος είμαστε σε τελικές συνεννοήσεις με  4 πανεπιστήμια του Ισραήλ για να συνάψουμε συμφωνίες συνεργασίας.( Εδώ θα θέλαμε την βοήθεια της Πρεσβείας του Ισραήλ για να προχωρήσουν οι διαδικασίες)  
Οι παραπάνω δράσεις συνιστούν το δικό μας χρέος μνήμης απέναντι στους χαμένους Εβραίους συμπολίτες μας. Γνωρίζουμε,  ότι το χρέος μνήμης αυτό δεν πρόκειται να εξοφληθεί ποτέ. Όμως για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι αυτό ακριβώς το ανεξόφλητο χρέος που παράγει και θα παράγει γνώση. Που πυροδοτεί το στοχασμό, αποτρέπει τον εφησυχασμό και που διατηρεί για πάντα ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Το ΑΠΘ, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας, από τον χώρο του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου όπου στέκεται  θα υπενθυμίζει διαρκώς  την διαχρονική σημαντικότητα της Ισραηλίτικης κοινότητας για την πόλη της Θεσσαλονίκης και θα αποτελεί μια σταθερή γέφυρα συνεργασίας με τα πανεπιστήμια του κράτους του Ισραήλ. Σας ευχαριστώ.

πορεία-Δελτίο Τύπου

Με το σύνθημα «Ποτέ ξανά» πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι ογκώδης ειρηνική πορεία στη Θεσσαλονίκη, με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας και κατάληξη τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου τρένου που μετέφερε ομήρους με προορισμό το Άουσβιτς.

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Από τα εγκαίνια της έκθεσης

Με μεγάλη προσέλευση κόσμου και επισήμων έγιναν χτες, 15 Μαρτίου 2013, τα εγκαίνια της έκθεσης: «Θεσσαλονίκη: το άνθος των Βαλκανίων». Πολλοί Θεσσαλονικείς αλλά και πολίτες από άλλες πόλεις Εβραίοι και μη, επιζώντες δεύτερης γενιάς, μέλη της Ισραηλιτικής  κοινότητας Θεσσαλονίκης, αλλά και Εβραίοι της διασποράς έδωσαν το παρόν.


 ο Πρόεδρος της Ισραηλητικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλητικού Συμβουλίου, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ

 ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης

 ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα κ. Αριέ Μέκελ

 banner έξω από το δημαρχείο
 οι Έλληνες δίκαιοι των εθνών

 
όλες οι φωτογραφίες εδώ

ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ



Πριν από 70 χρόνια, στις 15 Μαρτίου του 1943, διαδραματίστηκε η πρώτη πράξη ενός εφιαλτικού έργου που ολοκληρώθηκε με τον αφανισμό του εβραϊκού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης. Για πολλές δεκαετίες, η απώλεια αυτού του δυναμικού στοιχείου της πόλης μας βιώθηκε ως μία συλλογική ενοχή, μέσα στη σιωπή που τροφοδοτούσε τη λήθη.
70 χρόνια μετά την αναχώρηση του πρώτου συρμού που μετέφερε τους Εβραίους Θεσσαλονικείς στα κρεματόρια του Άουσβιτς-Μπίρκεναου, η διατήρηση της μνήμης αποτελεί ύψιστο καθήκον, όχι μόνο για τη δικαίωση των χαμένων συμπολιτών μας, αλλά και γιατί η μνήμη μπορεί να διαφυλάξει τις επόμενες γενιές από παρόμοιες τραγικές εμπειρίες. Στην προσπάθεια αυτή, για τη διατήρηση της μνήμης συμμετέχει ενεργά η «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» και η διοίκηση του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. Μέσα από πλήθος εκδηλώσεων αλλά και με την ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο των Μαρτυρικών Πόλεων η «Πρωτοβουλία» σπάει τη σιωπή και δημιουργεί μιαν ισχυρή παρακαταθήκη ώστε να μην ξαναζήσει η πόλη μας τη φρίκη του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.
Το Σάββατο, 16 Μαρτίου, συμμετέχουμε στην Πορεία Μνήμης που θα ξεκινήσει στις 11:30 π.μ. από την Πλατεία Ελευθερίας και θα καταλήξει στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό και στέλνουμε όλοι το μήνυμα ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ.
Εκπληρώνουμε το χρέος Μνήμης στους συμπολίτες μας Εβραίους που ξεριζώθηκαν από την πόλη και άφησαν ένα κενό στον κοινωνικό ιστό της, αλλάζοντας για πάντα την φυσιογνωμία της. Το οφείλουμε σε εκείνους, το οφείλουμε σ’ εμάς και στα παιδιά μας.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ

Η ΔΡΑΣΗ συμμετέχει στις εκδηλώσεις

Η ΔΡΑΣΗ συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη
Στη μνήμη των πρώτων θυμάτων του Ολοκαυτώματος από τη Θεσσαλονίκη,  η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, το Παγκόσμιο Ισραηλιτικό Συμβούλιο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Η υποχρέωση στη μνήμη δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων από το πρώτο τρένο που ξεκίνησε στο Άουσβιτς είναι μία υποχρέωση που έχουμε στη μνήμη και στην ιστορία της πόλης μας.
Η αναγνώριση της πραγματικότητας και η αποκατάσταση όλων των συνεπειών από την τραγική εξόντωση των Εβραίων συμπολιτών μας, είναι μία εσωτερική ανάγκη, την οποία οι πολίτες της Θεσσαλονίκης πρέπει να διαχειριστούμε με πλήρη επίγνωση του τι έγινε και του τι δεν έγινε.
Αυτή η γενναία ματιά στο παρελθόν, που μέχρι σήμερα δεν υπήρξε πλήρης, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με κανέναν.
Ας κοιτάξουμε την ιστορία μας στα μάτια για να μπορέσουμε να πούμε με βεβαιότητα ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ πουθενά στη γη!

Χρήστος Μάτης
Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης- Επικεφαλής της παράταξης ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ- Οικολογία στην Πράξη
τηλ. 69.37.21.32.63

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

συναυλία των χορωδιών του Ιερού Ναού Κυρίλλου και Μεθοδίου και του Mädchenchor Hamburg

με αφορμή την 70η Επέτειο της έναρξης του εκτοπισμού των Εβραίων της
Θεσσαλονίκης
ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης
με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας
της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, του Ινστιτούτου Γκαίτε και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης
έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στη συναυλία των χορωδιών
του Ιερού Ναού Κυρίλλου και Μεθοδίου και του Mädchenchor Hamburg, που
θα λάβει χώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης,
την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013, ώρα 20.30.

Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη



ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ

Πριν από 70 χρόνια, στις 15 Μαρτίου του 1943, διαδραματίστηκε η πρώτη πράξη ενός εφιαλτικού έργου που ολοκληρώθηκε με τον αφανισμό του εβραϊκού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης. Για πολλές δεκαετίες, η απώλεια αυτού του δυναμικού στοιχείου της πόλης μας, βιώθηκε ως μία συλλογική ενοχή, μέσα στη σιωπή που τροφοδοτούσε τη λήθη.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «Θεσσαλονίκη-ανοιχτή πόλη»

15 Μαρτίου 1943: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΟΥΣΒΙΤΣ
70 χρόνια μετά…η μνήμη ανάχωμα στους νεο-Ναζί
«Κορίτσια, Ελληνίδες, εάν βγείτε μια μέρα ζωντανές απ’ εδώ…, διηγηθείτε στον κόσμο κι εσείς με τη σειρά σας… Να, εδώ, ήταν τα αποδυτήριά τους. Να…αυτοί…είναι οι φούρνοι…», (Άουσβιτς, Νο 76859, Μπέρι Ναχμία)

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Θεσσαλονίκη: «το Άνθος των Βαλκανίων» Ανάμεσα στην Υπεροχή και το Ολοκαύτωμα

η έκθεση εδώ


Η Θεσσαλονίκη, «το άνθος των Bαλκανίων» -η πρωτεύουσα των Σεφαραδιτών Εβραίων από την έξωσή τους από την Ισπανία το 1492 μέχρι το Ολοκαύτωμα του 1942- υπήρξε σύμβολο για τον Ιουδαιο-Ισπανικό κόσμο που μιλούσε τη διάλεκτο Λαντίνο. Για 450 χρόνια η Θεσσαλονίκη ήταν μια ζωντανή μητρόπολη για τους Σεφαραδίτες Εβραίους.

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

παράλληλες εκδηλώσεις-Φιλιά εις τα παιδιά



Στις διήμερες εκδηλώσεις του Δήμου εντάσσεται
και η πολυβραβευμένη ταινία ντοκιμαντέρ
του Βασίλη Λουλέ
Φιλιά εις τα παιδιά

Το Σάββατο 16 Μαρτίου
στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (λιμάνι)
στις 5:00

Στην προβολή θα είναι παρών και ο σκηνοθέτης.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους θεατές.

παράλληλες εκδηλώσεις-Ίβρυ Γκίτλις


Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013
Συναυλία στην Καθολική Εκκλησία, στη Φράγκων, 7.30μμ
Συναντήσεις… με τον Ίβρυ Γκίτλις Ο θρυλικός βιολονίστας στην Ελλάδα
Ιnterfaith intercultural Dialogue & Το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Γαλλικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης

Master Class: 15-3-2012 Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Στη μνήμη των γονιών, των σπουδαστών, των αποφοίτων του Lycée Français 
που χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης
Θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας. Θα δοθεί Βεβαίωση συμμετοχής.
Γαλλικό Ινστιτούτο: αίθουσα Αλλατίνη-Ντασώ 
δείτε στο facebook

πορεία μνήμης

Εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

exhibition Salonika: the flower of the Balkans






Thessaloniki “Flower of the Balkans”
Between Prominence and Holocaust

Thessaloniki “Flower of the Balkans” -the capital of the Sephardi Jews from the expulsion from Spain in 1492 until the Holocaust in 1942- was a symbol and the center of the Ladino (Judaeo-Spanish) speaking world. For some 450 years Thessaloniki was a vibrant Sephardi-Jewish urban metropolis.

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

συνέντευξη τύπου, 5 Μαρτίου 2013

φωτογραφίες από τη συνέντευξη
 ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. κ. Γιάννης Μυλόπουλος και ο Πρόεδρος της 1ης Κοινότητας και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Πέτρος Δημητρακόπουλος



 ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των εκδηλώσεων
κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης

και εδώ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΟΥΣΒΙΤΣ»
Στη μνήμη των πρώτων θυμάτων του Ολοκαυτώματος από τη Θεσσαλονίκη είναι αφιερωμένες οι εκδηλώσεις με  τίτλο «Ποτέ ξανά. Θεσσαλονίκη-Άουσβιτς. 70 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού»  οι οποίες τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και διοργανώνονται από την Ισραηλιτική Κοινότητα, την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, το Παγκόσμιο Ισραηλιτικό Συμβούλιο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ



Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης καλούν σε Συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 5 Μαρτίου 2012, στις 13.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, στο Δημαρχείο (Βασ. Γεωργίου Α΄ 1, 1ος όροφος), με θέμα τις εκδηλώσεις «Ποτέ ξανά: Θεσσαλονίκη- Άουσβιτς, 70 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού από τη Θεσσαλονίκη». 
Στη Συνέντευξη Τύπου θα μιλήσουν: ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, o Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μυλόπουλος και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των εκδηλώσεων Πέτρος Δημητρακόπουλος.






music programme

vide


location of the event

πρόγραμμα συναυλίας

εδώ


 η αίθουσα τελετών

δίγλωσσο πολύπτυχο/bilingual brochure

march poster

vide

we start at Plateia Eleftherias and finish at the Old Station


 

αφίσα πορείας

εδώ

η πορεία
 

Περιγραφή εκδηλώσεων



Στη μνήμη των πρώτων θυμάτων του Ολοκαυτώματος από τη Θεσσαλονίκη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης πήρε την πρωτοβουλία για να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις μνήμης το Σάββατο 16 Μαρτίου 2013, υπό το γενικό τίτλο: «Ποτέ ξανά. Θεσσαλονίκη-Άουσβιτς. 70 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού».