Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

«ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ» ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

Ήταν 15 Μαρτίου 1943, όταν αναχωρούσε από τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης το πρώτο τρένο του θανάτου για το στρατόπεδο-κολαστήριο του Άουσβιτς, που μετέφερε τους Εβραίους της πόλης, σ' ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή για τους περισσότερους. Σήμερα, Σάββατο, εβδομήντα χρόνια μετά, η Θεσσαλονίκη απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, με μία πορεία μνήμης, που ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας, στην οποία άρχισαν τα ανθεβραϊκά μέτρα τον Ιούλιο του 1942, και κατέληξε στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό-αφετηρία των θανάσιμων εκτοπίσεων.
Η πορεία ήταν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης, με τίτλο «Ποτέ ξανά. Θεσσαλονίκη - Άουσβιτς. 70 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού», που διοργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Ισραηλιτική Κοινότητα και η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
«Μιλούν: Ζάννα Σαντικάριο (Επιζήσασα Ολοκαυτώματος), Φαίδων Τσάνας, Βόλφγκανγκ Χέλσερ-Ομπερμαγερ (Γερμανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη), Άριε Μέκελ (Πρέσβης Ισραήλ), Δαυίδ Σαλτιέλ (Πρόεδρος Ισραηλιτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης), Γιάννης Μπουτάρης (Δήμαρχος Θεσσαλονίκης), Παναγιώτης Αβραμόπουλος (Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης), Κώστας Γκιουλέκας (Επικεφαλής παράταξης «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη»), Πέτρος Δημητρακόπουλος (πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Εκδηλώσεων Μνήμης και πρόεδρος της 1ης Δημοτικής Κοινότητας)

Ρεπορτάζ: Βίκυ Δήμου. Κάμερα: Γιώργος Βογιατζόγλου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου