Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

παράλληλες εκδηλώσεις-Φιλιά εις τα παιδιά



Στις διήμερες εκδηλώσεις του Δήμου εντάσσεται
και η πολυβραβευμένη ταινία ντοκιμαντέρ
του Βασίλη Λουλέ
Φιλιά εις τα παιδιά

Το Σάββατο 16 Μαρτίου
στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (λιμάνι)
στις 5:00

Στην προβολή θα είναι παρών και ο σκηνοθέτης.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους θεατές.






Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής.
Η παιδική ηλικία ήταν ο Παράδεισός τους.
Ακόμα κι αν την έζησαν κρυμμένα στην αγκαλιά των ξένων,
ακόμα κι αν την έχασαν στη σκιά του Ολοκαυτώματος.
Διάρκεια ταινίας: 115 λεπτά
Γενική είσοδος 5€

Λίγα λόγια για την ταινία
Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής που σώθηκαν από το θάνατο χάρις σε οικογένειες Χριστιανών, πέντε ‘‘κρυμμένα παιδιά’’ που έζησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται τις ιστορίες τους. Ιστορίες τρόμου κι αγωνίας αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των ξένων. Στοργικές φωλιές, κρυφοί παράδεισοι μακριά από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος.
Πέντε παιδιά που μεγάλωσαν απότομα.
Η Ροζίνα, ο Σήφης, η Ευτυχία, η Σέλλυ και ο Μάριος πέρασαν τη ζωή τους κουβαλώντας πάντα μαζί τη μνήμη χιλιάδων παιδιών: εκείνων που δεν πρόλαβαν ποτέ να μεγαλώσουν.
Η ταινία παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα –ένα παιδικό ημερολόγιο, μια σχολική έκθεση, φωτογραφίες και οικογενειακά φιλμάκια– τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής.
Παράλληλα, σκιαγραφείται η ζωή των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας πριν τον Πόλεμο και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις Ελλήνων πατριωτών.
Μια ταινία για τον διωγμό των Ελλήνων Εβραίων και την Κατοχή, για τη γενναιότητα των ανθρώπων που έσωσαν ζωές με κίνδυνο της δικής τους, και για τα παιδικά μάτια που κοιτούν τον κόσμο άλλοτε με τρόμο κι απορία κι άλλοτε με ανεμελιά κι ελαφρότητα.
Το ντοκιμαντέρ είναι συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ και ενισχύθηκε από Ιδρύματα, φορείς και Οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Τα γυρίσματα έγιναν στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά και στο Άουσβιτς της Πολωνίας.
Έχει προβληθεί σε ελληνικά και διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ κι έχει τιμηθεί με 8 βραβεία.
Σύντομα το ντοκιμαντέρ θα μπορεί να προβάλλεται και σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, σύμφωνα με ειδικές εκπαιδευτικές οδηγίες.

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη
Ο Βασίλης Λουλές είναι σκηνοθέτης ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Κινηματογράφο στην Αθήνα.
Συνεργάστηκε για χρόνια με την ΕΡΤ ως Συντονιστής στο πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους μικροφίλμ και με το Κινηματογραφικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών στην ταξινόμηση παλαιών κινηματογραφικών επικαίρων.
Οι ταινίες του τιμήθηκαν με βραβεία, έλαβαν μέρος σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού, μεταδόθηκαν από ξένα και ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, συμπεριλήφθηκαν σε ελληνικά και διεθνή αφιερώματα και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε σχολές και Πανεπιστήμια.
Τα έργα του πραγματεύονται μικρές, προσωπικές ιστορίες που σκιαγραφούνται μέσα στη δίνη της Ιστορίας ή στον απόηχό της.
 
Επισκεφτείτε στο facebook
τη σελίδα «Φιλιά εις τα παιδιά στη Θεσσαλονίκη»
Δείτε στο youtube το trailer


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου